Wayfinding – skyltar inomhus är det system som används för att leda personer genom en byggnad eller område. Systemet kan innehålla skyltar, kartor och andra typer av vägvisningssystem för att hjälpa folk till sina destinationer. Skyltar är ett av de mest effektiva och användbara vägvisningsteknikerna som finns inomhus.
I skyltguiden tar vi en närmare titt på olika typer av skyltar som du kan använda inomhus. Vi börjar med att fokusera på de vanligaste skylttyperna: orienteringsskyltar, synskadade skyltar, taktila skyltar och blindskrift.

Orienteringsskyltar

Orienteringsskyltarna är skyltar som är speciellt utformade för att hjälpa människor att orientera sig. De kan innehålla information om riktning, distans och/eller anvisningar om var man ska gå. Dessa skyltar är vanliga på alla typer av offentliga platser, inklusive kontor, lägenheter, affärer och flygplatser.

Synskadade Skyltar

Synskadade skyltar är utformade för att hjälpa personer med nedsatt syn. De innehåller oftast stora bokstäver eller symboler som är lättare att upptäcka och tydligare för personer med nedsatt syn.

Taktila Skyltar

Taktila skyltar är speciellt designade för att hjälpa personer som är helt eller delvis blinda. De innehåller oftast text och/eller bilder som kan kännas av med fingrarna. Dessa skyltar hjälper personer att orientera sig och navigera genom en byggnad eller område.

Blindskrift

Blindskrift är den typ av alfabet som används för att kommunicera med personer som är helt blinda. Det används för att konvertera vanlig text och bilder till en form som kan läsas av personer som inte kan se. Detta gör det möjligt för människor med nedsatt syn att ta del av information som annars skulle vara oåtkomlig för dem.

Om ni behöver hjälp med att välja rätt skyltar för era specifika behov, tveka inte att kontakta oss. Vi kan erbjuda vårt eget team av erfarna experter och skyltdesigners som är glada att bistå er under hela processen.

Gör din inomhusmiljö tillgänglig för alla med Wayfinding – Skyltguiden! Vi hjälper Dig att skapa en mer tillgänglig miljö för alla.

Fördelar med taktila skyltar för funktionsnedsatta personer

Taktila skyltar är ett mycket värdefullt verktyg för de som har funktionsnedsättning. Fördelarna med taktila skyltar är många. De kan till exempel:

  • Hjälpa personer med nedsatt syn att orientera sig och navigera genom en byggnad.
  • Förbättra självständighet för de som är helt eller delvis blinda.
  • Underlätta resor för personer med funktionsnedsättningar genom att ge korrekta vägbeskrivningar till olika platser.
  • Öka persons med funktionsnedsättning omedelbara tillgång till information som annars är otillgänglig för dem.
  • Öka tryggheten och säkerheten för personer med funktionsnedsättningar genom att tydligt markera olika platser som utrymme, dörrar och hissar.

Taktila skyltar är en viktig del av ett väl fungerande wayfinding-system och har visat sig vara mycket användbara för personer med funktionsnedsättningar.
Vi hoppas att wayfinding-guiden har hjälpt er att få en bättre förståelse för olika typer av skyltar och hur de kan användas inomhus.
Varmt välkommen att kontakta oss om Ni har några frågor eller behöver hjälp med att utforma ert eget wayfinding-system!

Vi är glada att kunna hjälpa Er.
Hälsningar,
En Skylt – Teamet.